JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kinect-teknik i laptops i år

Intel depth sensorKamerateknik liknande Microsoft Kinect kommer att finnas i bärbara datorer innan årets slut. Tekniken levereras av Intel som inom några veckor ska släppa öppen källkod med de verktyg du behöver för att utveckla 3D-användargränssnitt.
Det berättar Intel på sitt utvecklarforum IDF. Redan i januari berättade företaget att det hade miniatyriserad 3D-kamerateknik under utveckling.

Intels 3D-kamerateknik kan ersätta webbkameran i den tunnaste av laptops. Surfplattor med tekniken kommer också att finnas. Dells har utlovat att dess surfplatta Venue 8 7000 som är sex millimeter tunn ska finnas klar till julhandeln. Microsofts Kinectteknik är för stor för  laptops.

Datorn kan använda tekniken för att effektivare tolka användarens kroppsgester och för att stoppa in användaren som en virtuell karaktär i spel.

En annan möjlighet som utforskas av svenska Volumental är att låta datorn agera virtuell skräddare efter att ha tagit användarens mått. Intel demonstrerar Volumentals teknik på IDF. I en annan demonstration mäter kunden storleken på en soffa i möbelaffären.

Ytterligare en möjlighet är att vända kameran framåt och 3D-avbilda omgivningen. Intel har kameror på delvis olika tekniker för båda användningarna. Framåtkameran kan skanna objekt fyra meter bort. Båda kamerorna levererar 3D-modeller i färg som utdata.

Skype utvecklar redan med tekniken, liksom film- och dataspelsstudion Dreamworks och Autodesk som gör 3D-designverktyg.

Djupsensorer är också kärnan i Googles mobilprojekt Tango som finns i 4000 prototyper hos utvecklare sedan mars.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)