Chalmers snackar med atomer
Att enskilda atomer kan växelverka med ljus är välkänt inom kvantoptiken. Nu har Chalmersforskare lyckats att konstruera ett chip med en konstgjord atom som kan ta emot och skicka ut energi i form av ljud. Resultatet har publicerats i tidskriften Science.
Det långsiktiga målet är att i framtiden kunna dra nytta av detta fenomen i till exempel extremt snabba datorer.
– Det gör vi genom att designa elektriska kretsar som följer kvantlagarna och som vi själva kan styra och studera, säger Per Delsing.
Chalmersforskarna har alltså i ett experiment lyckats koppla akustiska vågor till en konstgjord atom.
Frekvensen som använts är 4,8 GHz, vilket ligger i närheten av den frekvens som används i dagens trådlösa nät.
Som alla vet rör sig ljus betydligt snabbare än ljud, cirka 100 000 gånger snabbare.
– I och med att ljud rör sig så långsamt får vi tid på oss att styra kvantförloppen medan de pågår, förklarar Martin Gustafsson, som är försteförfattare till artikeln som just publicerats i Science.
Ljudet har också kort våglängd jämfört med motsvarande ljus, enligt forskarna som menar att en atom som växelverkar med ljus alltid är mycket mindre än ljusvåglängden medan en atom som växelverkar med ljud istället är väldigt stor.
Detta fenomen gör att man kan kontrollera atomens egenskaper bättre när den samspelar med ljud. Till exempel kan man konstruera den för att koppla till vissa akustiska frekvenser och inte andra, eller göra växelverkan med ljudet extremt stark.
Artikeln ”Propagating phonons coupled to an artificial atom” är publicerad i tidskriften Science och kan hittas här (länk).