JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Det slår gnistor om SP:s nya högspänningshall

Det slår gnistor om nya högspänningshallen

På torsdag inviger det statliga forskningsinstitutet SP sin nya högspänningshall i Borås där det går att generera och mäta spänningar upp till 1 miljon volt med en noggrannhet på 0,005 procent.
Det finns två skäl till att SP byggt en ny högspänningshall. Dels växer efterfrågan på grund av att det sker enorma satsningar i hela världen på energi och miljö.

– Elkraft är en central del i nästan alla energisystem. Dessutom tyder det mesta på att elanvändningen kommer att öka såväl i absoluta som i relativa termer, säger SP:s Anders Mannikoff i ett pressmeddelande.

Den andra anledningen till att forskningsinstitutet behöver en större hall är att utvecklingen inom elöverföring går mot allt högre spänningar – och högre spänningar leder till större komponenter. Vid höga spänningar finns risk för överslag i en för liten högspänningshall.

– Det kan helt enkelt slå gnistor genom luften på ett par meters håll till golv, tak och väggar.

SP kalibrerar och provar mätapparater och mätsystem åt företag i hela världen, där höga spänningar eller höga strömmar förekommer.

Upp till 1 miljon volt kan man ta hand om i nya högspänningshallen, både likspännings- och växelspänningsapparater. Här kan också genereras spänningsstötar som efterliknar blixtnedslag, för att medge provning av apparaters tålighet mot just blixtnedslag.

Den nya högspänningshallen har innermåtten 24 x 18 meter med 18 meter i takhöjd.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)