JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Scania satsar 50 miljoner på fordonslabb vid KTH

Scania och KTH har startar ett gemensamt forskningscentrum, Integrated Transport Research Lab (ITRL), för framtidens transportsystem. Det är en tvärvetenskaplig satsning inom KTH, där teknik som autonoma bussar, elvägar och bättre system för att undvika bilköer ska utvecklas och testas.
Scania går in med 50 miljoner kronor som en grund i det nya forskningscentrumet, som invigs i början av nästa år.

Tanken är att ITRL ska knyta ihop KTH:s forskning och utveckling inom fordonsteknik, intelligenta transportsystem, policyfrågor, infrastruktur och affärsutveckling.

– Autonoma bussar i lokaltrafiken, elvägar, nya personbilskoncept, godstransporter nattetid och bättre verktyg för att slippa trafikstockningar och bilköer i rusningstrafik är några exempel på koncept som kommer att vidareutvecklas inom ramen för ITRL, säger Peter Gudmundson, rektor för KTH, i ett pressmeddelande.

Genom  ITRL vill man skapa en länk mellan den akademiska forskningen och samhällets behov. Samtidigt kommer forskarna, enligt Peter Gudmundson, att kunna använda Stockholm som ett ”levande laboratorium” i framtiden.

– Tillgången på strategiskt viktig kompetens och välutbildade ingenjörer är avgörande för Sveriges och Scanias konkurrenskraft. Fortsatt framgång kräver en samverkan mellan industri, akademi och myndigheter – därför är det viktigt för oss att vara tidigt ute och satsa på ITRL, säger Martin Lundstedt, vd för Scania.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)