JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Billigare försäkring mot patenttroll
Nu kan också mindre företag teckna en försäkring hos amerikanska RPX mot stämningar från så kallade patenttroll. Tidigare har företaget endast försäkrat företag med omsättning över 150 miljoner kronor.
Försäkringen kostar från cirka 56000 kronor och uppåt och täcker mellan cirka sju och sjuttio miljoner kronor med en självrisk på ner till 190 000 kronor, alternativt ner till tio procent i en försäkringsvariant där RPX och kunden delar på kostnaden för stämningen.

De storföretag som är RPX nuvarande kunder, betalar upp till 4,5 miljoner kronor i försäkringspremie.

Ett patenttroll är ett företag som ägnar sig åt att driva in patentlicenser inom områden där det själv saknar verksamhet. Innnovationen i affärsidén är att den därmed utgör en assymmetrisk motståndare – den kan inte utsättas för motstämningar. Utöver det har patenttrollen dessutom ofta dåligt rykte för sina affärsmetoder – att exempelvis driva in pengar för patent av låg kvalitet genom att kräva mindre betalt än en rättegång i sig skulle kosta motparten.

Det är oklart vilken sorts skydd som RPX försäkring ger mot det sistnämnda. RPX vill inte finansiera icke-lönsamma principiella, symboliska strider mot patenttroll.

Stämningar från patenttroll beräknas i USA just nu utgöra 60 procent av alla patenttvister. Under andra kvartalet i år överlämnade patenttroll 855 stämningar.  

USA:s regering arbetar med att ta fram lagstftning som ska slå mot patenttroll, exempelvis genom att låta dem betala mer av rättegångskostnaden vid en förlust.

Risken är mindre att du blir utsatt för patenttroll om du håller en låg profil som småföretag – undvik alltså att prata med Elektroniktidningen och låt bli att hamna på omslaget till affärspressen! Det är i alla en av de observationer som RPX statistiker gjorde medan de arbetade med att ta fram en försäkringsmodell för mindre företag.

Ett annat mönster är att om du blivit stämd tidigare, så är risken större att du blir stämd på nytt.

RPX räknar i år med att omsätta 1,9 miljarder kronor, varav 420 miljoner är vinst. Ett annat försäkringsbolag – IPISC –  säljer generella försäkringar mot patentstämningar, alltså inte nödvändigtvis från patenttroll.

KÄLLA: Ars Technica
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)