JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Dotnet är öppen källkod

Xamarin + .NETDotnet är öppen källkod

Microsoft släpper sin 14 år gamla programmeringsmiljö Dotnet (.NET)  som öppen källkod. Det meddelar en till synes mycket nöjd Dotnetchef på sin blogg. En annan som är glad är Miguel de Icaza – mannen bakom den existerande öppenkodsimplementationen Mono.
Att Microsofts källkod blir öppenkod kommer att göra det snabbare och enklare att utveckla konsistenta Dotnetversioner för Windows, Max OS X och Linux, det vill säga enklare att utveckla Dotnet-program som fungerar på alla dessa plattformar.

Microsoft släpper sin källkod under en tillåtande licens och bakbinder sig dessutom med en patentgaranti – man lovar att inte angripa implementatörer eller användare av Dotnet med patent eller licenser kring Dotnetteknik.

Dotnetchefen Immo Landwerth ger två skäl till Microsofts beslut. Företaget vill lägga grunden för ett plattformsoberoende Dotnet. Och det vill se ett starkare ekosystem.

En annan som är glad är hackern Miguel de Icaza, som i 14 år lett utvecklingen av en öppenkodsversion av Dotnet kallad Mono.

Idag firar Miguel de Icaza med Microsoft i New York, skriver han. Men han gnuggar redan händerna när han tänker på olika bitar av Microsofts källkod som han tänker börja plocka över till Mono.
 
Hans Mono har redan gett plattformsoberoende till Dotnet. Mono är bland annat en av de utvecklingsplattformar som används för att skapa appar som fungerar både i IOS och Android.

Miguel de Icazas företag Xamarin har redan sedan ett år ett samarbete med Microsoft.

Att man nu lägger all kod i samma pott borde öka kvaliteten på implementationerna. Immo Landwerth ger exempel på delar av Mono och Dotnet som det har varit svårt att göra konsistenta och delar som inneburit dubbelarbete i onödan.

Dessutom ökar plattformens stabilitet. Microsoft i sig är redan en stabilitetsgarant. Och i andra hand, om Microsoft skulle tröttna, finns allt arbete som öppen källkod att arbeta vidare med.

KLONA DIG ETT EGET .NET
Såhär gör du om du använder Microsofts utvecklingsplattform för att hämta hem Dotnet från Microsoft och börja fila på en alldeles egen version.
   git clone https://github.com/dotnet/corefx
build.cmd
Att vem som helst nu kan starta en egen version av Dotnet är också något som kommer att disciplinera Microsoft. Det är ett allestädes närvarande hot i alla öppenkodsprojekt – om ledningen inte sköter sig så kan utvecklarna ta projektet och gå.

Immo Landwerth beskriver hur han arbetar med att göra Dotnets utvecklingsprocess så öppen som möjligt. Hur Microsoft kommer till utvecklarna genom att installera sig på Github, istället för att försöka bjuda hem utvecklarna till sig. Hur Microsofts kodändringar inte levereras oöverskådligt i klump utan så finkorningt som möjligt. Och att utvecklingsgruppens möten kanske kommer att filmas och tevesändas.

Dotnet skapades som Microsofts svar på Java. De är båda  högnivåspråk som isolerar utvecklaren från den fysiska hårdvaruplattformen och därmed blir mycket portabla. Dessutom är de utrustade med omfattande standardiserade kodbibliotek för alla tänkbara tillämpningsområden.

Nu blir Dotnet en intressantare konkurrent till Java.

– Om jag vill skicka en tårta med texten ”Vila i frid, Java”, vart skickar jag den då, undrar en av Immo Landwerths läsare glatt.

– Det är tio år försent, fnyser en annan läsare till svar.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)