JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Upp till bevis för Ericssons radiopuck

Upp till bevis för Ericssons radiopuck

I dagarna startar volymtillverkningen av Radio Dot, Ericssons teknik för att förbättra mobiltäckningen inomhus i bland annat kontorskomplex, sjukhus och köpcenter.
- Det har gått 14 månader sedan vi lanserade Radio Dot och ingen annan har lanserat något liknande, säger Johan Wibergh på Ericssons kapitalmarknadsdag på Arlanda.

Radio Dot är inte mycket större än en brandvarnare och ansluts med vanligt Ethernetkablage. Radiopucken är inte en komplett basstation för ett 3G eller LTE-nät utan snarare en enkel antennenhet som är kopplad till en kraftfull basstation av typen RBS6000.

Radiopucken har integrerad lågbrusförstärkare för mottagning och effektförstärkare för sändning, liksom en AD- och DA-del. Upp till 96 radiopuckar kan kopplas till en basstation där basbandsprocessningen sker.

Kopplingen mellan radiopuck och basstation sker via en så kallad Indoor Radio Unit, IRU, som kan liknas vid en korskopplingsenhet i ett Ethernetnät. Varje IRU kan hantera upp till åtta radiopuckar eller andra antennenheter på avstånd upp till 200 meter. IRU:erna är i sin tur kopplade med fiber till basstationen.

- Vi har 15 kunder som kör försök idag och 60 som vill göra det.

Tre av de tidiga kunderna är Testra i Australien, Swisscom i Schweiz och Sydafrikanska MTN.

Radiopuckarna kommer att levereras i vad Johan Wibergh kallar en ”Lattjolajbanlåda”, som lika gärna skulle kunna komma från Ikea. Varje låda innehåller åtta radiopuckar med tillhörande fästen plus korskopplingsenheten. På insidan av locket finns väldigt Ikealiknade bilder på hur man monterar puckarna och dra kabeln till korskopplingsenheten.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)