JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Flygburet mätsystem prisat

Flygburet mätsystem prisat

Airborne Hydrography fick pris som bästa optik- och fotonikföretag för sina framgångsrika insatser flygburna mätsystem baserade på Lidar. Priset överräcktes vid en ceremoni på konferensen ”Optik & Fotonik i Sverige” i Göteborg.
Juryns motivering lyder:
”Airborne Hydrography, AHAB, är ett litet svenskt spetsföretag som utvecklar och marknadsför flygburna mätsystem baserade på Lidarteknik. Tekniken gör det möjligt att snabbt och effektivt kartlägga marktopografi i tre dimensioner. Man man har också utvecklat en unik teknologi för att skapa tredimensionella bilder av havs- och sjöbottnar. Systemet skickar ut laserpulser och använder avancerad optronik för att samla in den reflekterade pulsen. AHAB har också tagit fram egna avancerade algoritmer och mjukvara för att omvandla den optiska mätsignalen till geometrisk information. Systemen används till exempel för att mäta kustnära erosion, men kan även användas för att skapa sjökort.”
Under det senaste året har AHAB lanserat en ny generation system, Hawkeye III, med en ännu högre prestanda än tidigare. Samtidigt har företaget kraftigt ökat omsättning och försäljning. AHAB har genom att kombinera avancerad optronik i form av laserscanners, multisensorteknik och signalbehandling lyckats skapa ett mätsystem som med internationella mått ligger i framkant och därmed visat vad som idag är möjligt att mättekniskt åstadkomma.

Jönköpingsbaserade AHAB bildades 2002 och ingår i den svenska industrikoncernen Hexagon tillsammans med bland annat Leica Geosystems.

Optik- och fotonikpriset delas årligen ut av branschorganisationen PhotonicSweden till ett företag inom teknikområdet som har utmärkt sig både tekniskt och affärsmässigt.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)