JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mips utmanar Raspberry Pi

Creator CI20Mips utmanar Raspberry Pi

Mips ägare brittiska Imagination Technologies släpper ett effektsnålt utvecklingskort på en 1,2 GHz Mips-dubbelkärna. Målgruppen är gör-det-självare och studenter.
Creator CI20 heter produkten,  som går att förhandsbeställa för 65 dollar styck med leverans i januari.

CI20 började som ett utvecklingskort som Imagination började skänka i mindre upplagor till studenter, partners och makers i augusti. Men det uppstod enligt företaget snabbt en efterfrågan, som man nu bestämt sig för att möta.

I jämförelse med konkurrerande utvecklingskort – Imagination nämner inga namn, men syftar på Raspberry Pi och Beaglebone – har den enligt Imagination mer prestanda, mer minne, fler kommunikationsmöjligheter och bättre operativsystemsstöd.

RAM-minnet är på 1 GB och flashminnet på 4 GB. Och så har den plats för ett SD-kort.

Processorn är från Mips partner Ingenic och heter JZ4780. Den har en 1,2 GHz MIPS32-dubbelkärna, flyttalsenhet och en SGX540-grafikkärna som avkodar 1080p-video. 

UART, GPIO, SPI, I2C, ETAG och expansionsstift finns på kortet. Och USB Host och USB OTG.
 
Kortet har kameragränssnitt och stöder 100 Mbps Ethernet, 802.11 b/g/n och Bluetooth i version 4.0. Du kan också ansluta HDMI-skärmar på upp 2k. Här finns också en AD-omvandlare.

Linux Debian 7 är förinstallerat. Kortet stöder dessutom Android 4.4, inklusive den nya körmiljön ART.

Media-PC är en tilllämpning som användarna själva pratar mycket om, enligt Imagination. Och porteringen av Linux- och Androidspel är i full gång.

Men det hetaste tillämpningsområdet är förstås Internet of Things. Imagination pekar på sin egen IoT-molnplattform kallad Flowcloud.
 
Imaginations stora produkt är grafikkärnor för systemkretsar till mobiltelefoner. År 2011 kompletterade man sin IP-portfölj för systemkretsarna genom att köpa den ärevördiga cpu-arkitekturen Mips.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)