JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svensk standard för smarta hem

Smarta hem Acreo Swedish ICTSvensk standard för smarta hem

Acreo Swedish ICT ska testa en plattform för smarta hem i drygt 100 lägenheter på olika orter i landet. Ambitionen är att ta fram en svensk standard för omsorg, energianvändning och fastighetsautomation.
– Det har inte varit svårt att rekrytera partners till det här projektet. Det finns ett stort intresse både bland offentliga och kommersiella aktörer att kunna erbjuda smarta, kostnadseffektiva tjänster till hemmen, berättar Claus Popp Larsen, projektets koordinator och forskare på Acreo Swedish ICT.

Acreo har gjort pilotstudier och testat lösningar på enskilda lägenheter. Nu ska 100 lägenheter i Göteborg, Stockholm, Sundbyberg, Västerås och Skellefteå utrustas med plattformen.

Projektet – som heter Hållbara öppna lösningar för det smarta hemmet – bedrivs i samarbete med kommuner, bostadsbolag och små och stora företag. 25 partners har man hittills med sig till projektets kick-off i Kista i morgon.

Syftet är att skapa en öppen gemensam teknisk plattform för tjänster och gemensamma affärsmodeller, skriver Acreo. Tjänster från tredjepartsleverantörer ska kunna läggas till. Säkerhets- och integritetsfrågor adresseras.

Vinnova finansierar med 10 miljoner kronor under två år, medan parterna bidrar med 15 miljoner kronor.

Under 2015 startar Swedish ICT även ett nytt affärs- och innovationsområde med fokus på just smarta hållbara hem och städer.

Projektets partners är Swedish ICT, Alleato, Inteno, There Corporation, Mimer, Bostadsbolaget i Göteborg, Micasa, Riksbyggen, Skebo, Sundbybergs Stadsnätsaktiebolag, Förvaltaren, SABO, Telia, KTC, Weevio, Manodo, Clayster, Verisure, Mälarenergi Elnät, Skellefteå Kraft, Skellefteå kommun och Stockholms stad.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)