JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericsson sparkar 2200 i Sverige
UPPDATERAD: Telekomjätten Ericsson lade idag ett varsel för 2200 av de 17580 anställda i Sverige. Neddragningen berör i princip alla orter där företaget är verksamt. Fabriken i Katrineholm avvecklas och 850 konsulter mister sina uppdrag.
Inget krispaket utan en fortlöpande effektivisering av verksamheten. Så beskrev koncernchefen Hans Vestberg motivet till dagens jättevarsel där över 3000 personer i Sverige förlorar jobben.

Hans Vestberg upprepade återigen att företaget är i stark omvandling.

- Vi tog in 19 000 nya anställda i fjol samtidigt som 15 000 lämnade. Det är den takten vi har i transformeringen.

Det är tre områden som påverkas i Sverige. Det gäller tillverkningen där Ericsson lägger ned fabriken i Katrineholm med 400 anställda. Dessutom får 200 på fabriken i Kumla och 200 på fabriken i Borås gå.

- Vi kommer att ha lika mycket produktion hos partners som egenproduktion, säger finanschefen Jan Frykhammar på dagens presskonferens.

I motsats till när fabriken i Gävle lade ned och produktionen flyttades till Tallinn så ser det den här gången ut som om produktionen hamnar hos kontrakstillverkare.

Katrineholm ska vara avvecklat före årets slut, men cirka 70 av de anställda har chansen att få jobb i Kista där verksamheten med att köra igång nya produkter utökas.

När det gäller forskning och utveckling har Ericsson under flera år arbetat med att minska antalet plattformar vilket innebär att företaget inte längre behöver lika många utvecklare inom hårdvara och hårdvarunära programmering.

Det tredje området som berörs är administration och försäljning där man löpande genomför olika former av effektiviseringar.

De planerade neddragningarna påverkar följande orter: Stockholm (1125), Katrineholm (400), Borås (200), Göteborg (140), Kumla (130), Linköping (120) och Karlskrona (85).

Förhandlingar med de fackliga organisationerna har påbörjats och besked till de anställda som berörs av neddragningarna kommer i juni.

Sparpaketet är en del av neddragningarna på 9 miljarder som aviserades i november.
MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus