JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nytt litiumjonbatter i dammsugare

Nytt litiumjonbatteri i dammsugare

Brittiska Dyson vill använda en ny typ av litiumjonbatterier i sina hushållsmaskiner. Det är en genombrottsorder för Sakti3, vars batterier sägs kunna nå dubbla energidensiteten mot dagens litiumjonbatterier, till en femtedel av priset.
Det långsiktiga målet för Sakti3 är elbilsbatterier, men i en första etapp hamnar man nu i hushållsmaskiner.

Dyson investerar 15 miljoner dollar i Sakti3 och kommer att använda batterierna i nya produkter.

Batteriernas elektrolyt är fast och inte flytande. Det ska ta bort risken för överhettning och förenkla konstruktionen genom att kylning inte behövs i bilbatterier.

Sakti3 säger sig ha en skalbar, billig tillverkningsteknik, grundad på vakuumdeponering, som liknar hur plattteve och solceller tillverkas. Företaget hoppas i framtiden kunna tillverka litiumjonbatterier för 100 dollar per kWh. Som jämförelse siktar Teslas bilbatterifabrik på att nå 250 dollar – en halvering av dagens bilbatteripris.

Bland Sakti3:s tidigare finansiärer finns General Motors, japanska Itochu, delstaten Michigan och riskkapitalbolaget Khosla Ventures.

Marknaden för litiumjonbatteier väntas växa med mellan 20 och 25 procent årligen fram till år 2020 då den väntas vara värd 76 miljarder dollar, enligt analysföretaget Frost & Sullivan.

Också Toyota experimenterar med fasta elektrolyter.

Sakti3 är en avknoppning från universitetet i MIchigan. Sakti3 betyder ”litiumkraft” – ”sakti” är sanskrit för kraft och 3 är litiums atomnummer.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)