JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tvåsiffrigt miljonbelopp till korta radarpulser

Tvåsiffrigt miljonbelopp till korta radarpulser

Extremt korta och identiska. Det är signum för de radarpulser som uppstartsbolaget Acconeer kan generera med sina InGaAs-kretsar. Tekniken är strömsnål och ger hög noggrannhet. En global tillverkare av robotdammsugare har nappat på tekniken och företaget har tagit in ett tvåsiffrigt miljonbelopp, rapporterar nyhetsbrevet Rapidus.
Acconeer knoppades av från Lunds universitet år 2012 för att kommersialisera forskning kring korta radarpulser på frekvenser över 60 GHz. Arbetet har utförts under ledning av professor Lars-Erik Wernersson.

– Mikael Egard och jag har disputerat på ämnet. Vi har designat och tillverkat de integrerade mikrovågskretsar i indiumgalliumarsenid och jobbar nu på att ta fram en komplett radarmodul, sade Mats Ärlelid till Elektroniktidningen år 2013 (länk).

Med kretsarna går det att skapa extremt korta mikrovågspulser på 100 ps eller mindre vilket ger ett mycket brett frekvensinnehåll. Dessutom ser alla pulser likadana ut, de är koherenta.

Det senare underlättar signalbehandlingen i mottagaren eftersom man vet exakt vad det är man letar efter.

Ytterligare en fördel med tekniken är att kretsen har väldigt låg effektförbrukning. Den drar inte någon ström när den inte genererar någon signal vilket passar bra för handhållna och batteridrivna instrument.

Med 7 dBm i uteffekt blir räckvidden upp till femtio meter, om antennerna har tillräckligt smala lober.

Förra året tog Acconeer in drygt tre miljoner kronor av bland andra Almi Invest och Huaweis skånska platschef Tord Wingren. Nu adderas alltså ett större belopp, ett tvåsiffrigt antal miljoner, via en privat svensk investerare och ett koreanskt mobilbolag.

Pengarna ska räcka för produktutvecklingen och de första stegen in på marknaden via robotdammsugare.

– Vi börjar med robotdammsugare, där vi har en kund på gång som vi ska leverera en första pilotserie till i slutet av året eller början på nästa. Det handlar om en global tillverkare, säger medgrundaren Mikael Egard till Rapidus.

Acconeer har idag tre anställda men ska utöka med ytterligare tre.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)