JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. KTH-sensor ska rädda tidigt födda

Neosense. Foto: Peter Larsson

KTH-sensor ska rädda tidigt födda

En sensor som kontinuerligt mäter blodets syrehalt kommersialiseras av KTH-forskare i bolaget Neosense. De hoppas den ska kunna minska dödligheten och antalet organskador bland för tidigt födda barn.

Idag tas blodprov för syremätning på nyfödda varannan timme.  
 

– Vår ambition är att minska de komplikationer som uppstår på grund av dålig syrgaskontroll med 30 till 50 procent, säger företagets vd Kenneth Danehorn.  

Bara i Sverige föds cirka 2 000 barn per så så tidigt att de kräver intensivvård, och i hela Europa runt 60 000.

Sensorn är resultatet av KTH-forskning. Den är elektrokemisk och monteras i en kateter där den mäter syrets partialtryck. Sensorn består av olika metallytor som reagerar på syrgas i vätska. Den kemiska reaktionen sker med hjälp av elektriska pulser.

Preliminära tester visar att sensorn med god marginal fungerar de tio dagar som krävs. Förutom syrenivån registreras även kroppstemperatur vilket spar in en sensor

Kenneth Danehorn och hans kollega Nils Holmström hoppas ha en första produkt färdig år 2018. Också KTH-professorn Lars-Åke Brodin är delägare i bolaget.

På längre sikt ska Neosense Technologies teknik även kunna användas på vuxna människor, vid exempelvis intensivvård och hjärt- och kärloperationer.

Neosense samarbetar med KTH, Karolinska Universitetssjukhuset och Uppsala Akademiska sjukhus. KTH Innovation har hjälpt Neonsens med finansiering och med att undersöka behovet av tekniken.

Nils Holmströms och Kenneth Danehorns handledare under doktorandstudierna var pacemakerpinjären Håkan Elmqvist.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)