JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Fujitsu startar molntjänst för IoT
Från och med idag kan du tanka upp data från dina IoT-sensorer till Fujitsus servrar.  Fujitsu startar tjänsten Cloud IoT och pekar särskilt på sin funktion Knowledge Integration som syr samman affärs- och IoT-data.
I en fabrik i Japan visualiseras statusen på maskinerna via sensordata som tankas upp i Fujitsus molnservrar och sedan presenteras i kontrollrummet. Det här är en av pilottillämpningarna för en molntjänst kallad Cloud IoT som Fujitsu just nu presenterar på mässan Interop i Tokyo.

Cloud IoT används också i ett pilottest i en butik för att spåra hur kunder och personal rör sig.

”Enorma mängder” sensordata från både människor och ting, ska tjänsten kunna svälja, skriver Fujitsu. Företaget säger sig använda en plattform som kan skala upp och ner dynamiskt efter behovet av databehandling, och därmed vara mycket resurseffektiv.

Fujitsu stöder sina egna IoT-gateways, men planerar generellt stöd för Intels plattform IoT Gateway. För kommunikation kan du använda HTTP-REST (IoT via webbprotokoll) eller MQTT (ett lättviktigt IoT-protokoll för klen hårdvara).

Molnet stöder Fujitsus egen sensorplattform Ubiquituousware som bland annat används idag för att implementera positioneringstaggar, smarta sensorarmband och en station för övervakning av äldre i hemmet.

I Cloud IoT finns en kontrollpanel där användaren kan ange accessrättigheter for olika sensorer.

Tjänsten kostar cirka 3300 kronor i månaden.

Vad gäller utvecklingsverktyg annonserar Fujitsu ett samarbete med IQP vars verktyg används för att bygga tillämpningar som vidtar åtgärder på sensordata.  IQP ska integreras i Fujitsus IoT-moln. Fujitsu investerar tre miljoner dollar i IQP.

Att molnleverantörer lanserar IoT-versioner av sina IT-moln är en trend. Läs Elektroniktidningens artikel om Microsofts molntjänster för IoT.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)