JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Chalmers ansluter sig till MAX IV och ESS

Chalmers satsar 50 miljoner kronor på neutronkällan ESS  (European Spallation Source)  och röntgenkällan Max IV i Lund.  Chalmers pengar går till inköp och drift av nya strålrör på MAX IV och till utbildning av en ny generation materialforskare.
Chalmersforskare kommer att ha en permanent närvaro i Lund på ESS och MAX IV och de kommer att vara starkt engagerade i deras vetenskapliga utveckling. Dessutom öppnar Chalmers pengar en möjlighet för Chalmers industripartners att använda MAX IV och ESS.

MAX IV och ESS är den största svenska investeringen i forskningsinfrastruktur någonsin. Forskningen  kan bland annat leda till supersnabb elektronik, hållbar energiteknik,  läkemedel och lätta, starka material för marktransport och flyg.

– De två anläggningarna blir världsledande inom respektive område och kan göra Sverige till ett centrum för design av nya material utifrån ny förståelse om deras mikroskopiska uppbyggnad, skriver Chalmers i ett pressmeddelande.

MAX IV invigs sommaren 2016 och ESS beräknas vara helt färdigbyggd 2020.

Chalmers och ESS undertecknade ett samförståndsavtal i går under Almedalsveckan, och i morgon överlämnar Chalmers rektor en avsiktsförklaring  till MAX IV-labbets styrelseordförande.

MAX IV-labbet finansieras av Vetenskapåsrådet, Vinnova, Lunds universitet, Region Skåne och Knut och Alice Wallenbergs stiftelse. ESS finansieras av ett antal EU-länder.
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)