JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Genom att minska acceleration och inbromsning hos industrirobotar kan energiförbrukningen reduceras med upp till 40 procent utan att takten i tillverkningen minskar. Det visar de första testerna av en algoritm som Chalmersforskare har utvecklat.
Inte bara acceleration och inbromsning minskas, utan också stillastående, eftersom även det tillståndet drar energi.

– Vi låter helt enkelt roboten köra långsammare istället för att stå still och vänta på andra robotar och maskiner för att få utföra nästa sekvens, säger professor Bengt Lennartson.

Forskningen bedrivs tillsammans med bland annat General Motors.

Optimeringen bestämmer också i vilken ordning de olika operationerna ska utföras för att minimera energiförbrukningen utan att tappa tid. Man rör dock aldrig robotens körbana.

– Därmed kan vi gå in i en befintlig robotcell och göra en snabb optimering utan att påverka produktionen eller nuvarande cykeltid.

Optimeringen inleds med att identifiera de zoner där det bara får lov att finnas en robot i taget.

De första mätningarna har visat energibesparingar på mellan 15 och 40 procent. Men det är fortfarande en uppskattning. För att kunna uppskatta den faktiska energibesparingen krävs fler tester ute i industrin.

I mycket robotintensiv tillverkningsindustri, exempelvis karosserifabriker i fordonsindustrin, förbrukar robotar cirka hälften av den totala elenergin.

Förhoppningen är att optimeringar av det här slaget ska bli standard för tillverkningsrobotar.
MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus