JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Googles språk Go stöder ARM

Version 1.5 av Googles programspråk Go har porterats till arkitekturen Arm för att kunna köras under Android. En annan nyhet är att Go numera är helt och hållet är implementerat i Go, efter att de sista delarna av C rensats ut.
Go 1.5 kan nu kompilera till både 32- och 64-bitars Arm-processorer som kör operativsystemen Darwin och Linux. Detta är de plattformar som Iphone och Android körs på.

Det finns ett projekt som heter Go Mobile som undersöker huruvida Go möjligen skulle kunna gå att använda för att utveckla appar för mobiltelefoner i Go, och det är detta som är målet med Arm-stödet, men Google är noga med att påpeka att detta stöd inte finns ännu.

Go 1,5 har också experimentellt stöd för 64-bitars PowerPC.
 
En annan nyhet är att minnesåtervinning i Go enligt Google ska ha blivit dramatiskt snabbare i version 1.5. Den är parallelliserad, så programmet behöver inte vänta på den.

Utöver detta finns bland annat förbättringar i schemaläggningen av parallella program och i länkningen.

Språket Go utvecklades för att användas av Google internt men har fått spridning också utanför företaget.

Två av upphovsmännen är inga mindre än de gamla guruerna Rob Pike och Ken Thompson, som en gång i tiden var djupt involverade när Dennis Ritchie skapade programspråket C på 70-talet. Den tredje är Robert Griesemer.

Idén med Go var att utgå från C och försiktigt modernisera och förstärka det. Bland annat har det skyddsspärrar mot vanliga typer av programmeringsfel och bättre och eller mycket bättre stöd för modularisering, debugging, profilering, instrumentering, test och parallellisering än vad C har.

Det finns redan ett språk C++, som är en utökning av C, men de tre fann att de alla föraktade C++, som de bland annat anser vara alldeles för överlastat med funktionalitet och ineffektivt.  Därför skapade de Go – för att Google skulle slippa  C++.

Analogt med hur C en gång utvecklades i assembler och sedan gradvis skrevs om till C, utvecklades Go i C men har nu i version 1.5 helt skrivits om till Go, med undantag för några rader assembler.

Det sista som skrevs om från C till Go var kompilatorn, och det gjordes automatiskt, så i kompilerad form är den nya och den gamla kompilatorn i stor utsträckning identiska. Som bonus upptäckte man och korrigerade några buggar under översättningsprocessen.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)