JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ett steg mot standardiserade fordonsdata
Bilar och andra fordon genererar massvis med sensordata som dessutom kommer att laddas upp till molnet i takt med att fordonen blir uppkopplade. Om informationen ska kunna användas för att minska antalet olyckor krävs en standard för sensordata. Den finska karttjänsten Here har tagit ett initiativ på området.
Hastighet, friktion, position och videoströmmar är några av de data som finns tillgängliga i moderna bilar och som används för att hjälpa föraren eller fatta olika självständiga beslut. Om man dessutom laddar upp dem till molnet och gör dem tillgängliga för trafikmyndigheterna så skulle antalet olyckor minska. Det handlar bland annat om påkörningsolyckor i dimma eller dålig sikt.

Enligt en prognos från det brittiska analyshuset SBD kommer det år 2020 att säljas 30 miljoner fordon som är uppkopplade. Olika kamera- och sensorsystem i fordonen genererar över 163 miljoner terabyte data per år, men det saknas en standard för dessa data.

Here har nyligen samlat 16 aktörer i Berlin för en konferens kring problemet. På plats var 16 fordonstillverkare, systemleverantörer och andra underleverantörer.

Förutom formatet på data diskuterades datasäkerhet, liksom hur den personliga integriteten kan skyddas.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)