JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Förarlöst fordon på allmän väg i november

Förarlöst fordon på allmän väg i november

I november börjar bussen Wepod trafikera en sträcka på sju kilometer mellan staden Ede och universitetsområdet Wageningen i Holland. Det finns ingen förare i bilen. Däremot står en kontrollcentral redo att ta över när bilens intelligens går bet.
I november passeras en milstolpe i utvecklingen av automatiserade fordon då ett robotfordon utan mänsklig reservförare för första gången släpps ut på allmän väg.

Den nederländska regeringen har godkänt försöket. Bussen kommer bara att köra medan det är ljust och ingen nederbörd, och så kommer den att undvika rusningstrafik.

En Wepod rymmer sex passagerare. De använder en app för att berätta var och när de vill bli upplockade och vart de vill åka. Topphastigheten är 25 km/h. För navigationen används laser, radar och kameror.

Forskare på universitetet i Wageningen kommer att övervaka testet. Projektet är en gemensam satsning mellan provinsen Gelderland, Wageningen och TU Delft.

Till en början kommer fordonet att köra en förutbestämd rutt men den förväntas expandera till fler linjer och andra regioner i Nederländerna i maj 2016.

Bussen tillverkas av Easymile som är ett samarbete mellan franska biltillverkaren Ligier, och Robosoft, som bygger mobila robotar och är en avknoppare från franska forskningsinstitutet Inria.

Under namnet EZ10 har bussen tidigare testats i EU-projektet Citymobil2. Den har bland annat transporterat 19 000 passagerare i Vantaa i Finland och trafikerat ett universitetsområde i Lausanne, Schweiz.

KÄLLA: Nyhetsbrevet Automatiserade fordon, Omnichannel, Telegraph
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)