JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Europatäckande IoT-nät byggs av basstationer i hushållens eluttag

Europatäckande IoT-nät av basstationer i eluttag

Franska Archos vill bygga ett smalbandigt WAN-nät för Internet of Things genom att placera basstationer i hushållens vägguttag. Det är ett extremt billigt alternativ till att sätta upp dem på hustaken, tror Archos grundare Henri Chrohas.
Nätet ska heta Picowan och använder radionätstekniken LoRa och dess kretsar. Mjukvaran för Picowanprotokollen är öppen källkod.

Picowan kan kanske beskrivas som ett Fon-nät för IoT – spanska Fon är en virtuell Internetoperatör som placerar trådlösa wifi-routers i folks hem.

Archos grundare Henri Chrohas drog ner på sin aktivitet i styrelsearbetet år 2012 för att arbeta med Picowan.

henri
Henri Chrohas
– Det är ett projekt som ligger mig varmt om hjärtat. Jag har analyserat Picowan noggrant och även gjort tre patentansökningar. Tekniken är mogen nu, tror jag, och potentialen är enorm.

De smalbandiga nät som just nu byggs av Sigfox, Bouygues, Orange och andra mobiloperatörer, sätter sina basstationer på taken. Archos behöver ungefär fem gånger fler basstationer för att få samma täckning.

– Men priset är bara en hundradel, så det spelar ingen roll.

Basstationen tar sig ut på Internet via Wifi eller Ethernet och hemmets Internetuppkoppling.  Utöver de 200 000 pluggar som Archos kommer att dela ut gratis med början i juni, blir därmed Archos kostnad för infrastrukturen noll.

Archos hoppas till slut kunna täcka halva Europas befolkning, det vill säga de större städerna.

Under Picowan kommer virtuella operatörer för exempelvis B2B eller B2C att kunna bygga egna virtuella nät. Archos ser tillämpningar inom exempelvis hälsa, jordbruk, hemautomation och industriautomation.

Den lägsta abonnemangsavgiften för en Picowan-uppkopplad pryl är 50 cent, cirka fyra kronor, om året. Upp till hälften av avgiften delas med de hushåll som sätter upp Picobasstationer.

I mars i Barcelona på MWC, kommer tekniken att demonstreras.

Archos är känd som en tidig tillverkare av portabla mediaspelare. Företaget tillverkar idag surfplattor.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)