JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kina vill köpa Mediatek
Det kinesiska statsägda konglomeratet Tsinghua Unigroup säger sig gärna vilja köpa taiwanesiska Mediatek som i sin tur säger sig vara öppet för möjligheten. Idag ligger taiwanesiska handelshinder i vägen.
Huvudägaren till Tsinghua Unigroup är kinesiska staten. Men här finns också en stor amerikansk ägare, Intel med 20 procent.

Tsinghua Unigroup äger sedan tidigare Spreadtrum, som tillsammans med Mediatek och Qualcomm är de ledande tillverkarna av mobilprocessorer.

Tsinghua Unigroup har beskrivits som ett verktyg som Kina använder för att stärka sin position i halvledarindustrin. Metoden är uppköp och företagssammanslagningar.  

Tsinghua Unigroup köpte nyss 25 procent av taiwanesiska Powertech Technology som gör kapsling och test av kretsar. Prislappen var 600 miljoner dollar och Tsinghua blev med köpet företagets största ägare. I somras lade Tsinghua ett bud på 23 miljarder dollar på amerikanska minnestillverkaren Micron.

Amerikanska halvledarjätten Intel har intressen i Tsinghua Unigroup. I september köpte Intel en femtedel av Tsinghua Unigroup för 1,5 miljarder dollar, samtidigt som det annonserades att Intel och Spreadtrum tillsammans utvecklar systemkretsar på Intel-cpu:er. Intel utvecklar även systemkretsar tillsammans med kinesiska Rockchip.

Källa: EE Times, Washington Post, Elektroniktidningen
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)