JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericsson och Cisco i IP-allians
Telekomföretaget Ericsson och nätverksföretaget Cisco ska kombinera det bästa av sina produkter för att kunna erbjuda kompletta lösningar för 5G, molnteknik, IP och sakernas internet. Det strategiska partnerskapet kan ses som ett svar på Huaweis framgångar och Nokias köp av Alcatel-Lucent.
– Vi har diskuterat partnerskapet i 13 månader, det går fortare att komma igång med ett partnerskap än om det hade varit en affär. Det kommer att generera intäkter redan nästa år, säger Ericssons vd och koncernchef Hans Vestberg på dagens presskonferens tillsammans med Ciscos vd och koncernchef Chuck Robbin.

Så sent som för två år sedan sågs Cisco tillsammans med Alcatel-Lucent, Huawei och Juniper som de största konkurrenterna på fasta IP-nät. Alcatel-Lucent är på god väg att förvärvas av Nokia för 15,6 miljarder euro och det har av och til spekulerats i att Ericsson, som en gång i tiden var storägare i Juniper skulle köpa bolaget, men istället föll valet på Cisco.

Samarbetet förväntas lyfta Ericsson och Ciscos försäljning med cirka 8,5 miljarder kronor vardera år 2018 samtidigt som Ericsson kan minska sina kostnader med 1 miljard kronor genom de synergier som samarbetet ger.

Företagen ska samarbeta om routing, datacenter, nätverksprodukter, molnteknik, mobilitet, styrning och kontroll samt ett globalt tjänsteutbud. Resultatet blir på sikt en gemensam produktportfölj för 5G, molnteknik, IP och Internet of Things.

Ericssons del i nätet slutar idag med de så kallade edgroutrarna som i princip är en integrerad del av basstationen. Avtalet med Cisco ger tillgång till produkter för det bakomliggande nätet, det så kallade corenätet.

Ericsson är betydligt större än Cisco på bygga och drva nät, 65 000 personer mot 11 000 personer, så här kan Ericsson bredda utbudet genom att även hantera Ciscos produkter.

För Cisco innebär avtalet förutom att företaget får tillgång tll Ericssons säljkår att företaget kan sälja mer tjänster för drift och underhåll samtidigt som produkterna integreras med Ericssons programvara för OSS/BSS som används för att driva näten och hantera olika tjänster till kunderna, i första hand operatörerna.

På frågan om hur avtalet ska spara en miljard kronor åt Ericsson redan år 2018, förutom de nio miljarder som aviserades för ett år sedan, var Hans Vestberg svävande.

- Det kan komma från produktionen, säljkåren och utvecklingen.

De egna routrarna som utvecklats i USA-förvärvet Redback kommer att finns kvar åtminstone till att börja med. Däremot lär den mångåriga samarbetspartnern Juniper förlora mark till förmån för Cisco.

Ericsson och Cisco har tecknat flera avtal inklusive ett globalt servicepartneravtal och ett återförsäljaravtal. Parterna har även kommit överens om att diskutera rättvisa och icke-diskriminerande patentvillkor och att underteckna ett licensavtal för sina respektive patentportföljer. Cisco kommer att betala Ericsson en licensavgift.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)