JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nu finns siffror, Ambiq är snålast

Nu finns siffror: Ambiq är snålast

Cortex M4F-kretsen Apollo får dubbelt så många poäng som det tidigare toppresultatet i EEMBC:s energi-prestandamått ULPBench. Ambiqs löfte att sänka energiförbrukningen dramatiskt genom att arbeta under tröskelspänningen, tycks alltså hålla.
Sedan Elektroniktidningen träffade Ambiq Micro på Embedded World i fjol har vi tjatat på dem att de måste utsätta sin processor för EEMBC:s energi-benchmark innan vi tar deras anspråk på allvar.

Nu har de gjort det. Resultatet stöder utfästelserna.

16 konkurrerande styrkretsar i topplistan har resultat mellan 70 och 190 medan Ambiq Apollo placerar sig på 380 och därmed tar en överlägsen ledning.

Dubbleringen av poängen betyder enligt Ambiq att Apollos energiförbrukning för testsviten är hälften av tvåans.

Tvåan på listan är en bra jämförelse. Det är ST Microelectronics krets STM32L476RG. Också den är en Cortex M4-processor med flyttalsenhet, också det resultatet är färskt, fem dagar äldre än Ambiqs, och också det resultatet gäller en masstillverkad krets.

Markus Levy, EEMBC:s ordförande, är överväldigad.

– Att säga att Apollos ULPBench-resultat är imponerande är i sanning en  underdrift.

– Efter att EEMBC Technology Center genomfört certifieringen kan vi bekräfta att Apollos poäng erhölls i enlighet med standardkraven för ULPBench, vittnar han.

Ambiq har tidigare sagt sig ha en tredje- eller fjärdedel av energiförbrukningen hos Atmels Cortex M4-processor SAM4L, men den finns inte uppmätt i ULPBench. Atmels toppkrets i ULPBench är en Cortex M0+-krets som ligger på tredje plats med ungefär samma resultat som ST.

Mätningen i ULPBench består av att köra typiska lågeffektstillämpningar, inklusive vilopauser, och samtidigt mäta energiförbrukningen med en energimätare som EEMBC för säkerhets skull konstruerat själv.

Kretsen drar enligt Ambiq 34µA/MHz och ner till 140nA i vila.

Nästan alla mätningar i ULPBench-listan är gjorda med hjälp av svenska IAR:s kompilatorer, som har rykte om sig att vara effektiva. Ambiq har istället använt den gamla öppna kompilatorn GCC. Elektroniktidningen har uppmanat IAR att kontakta Ambiq för att undersöka om siffrorna kan trimmas ytterligare.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)