JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svensk IoT-bult kan rädda liv

Svensk IoT-bult kan vinna pris och rädda liv


En bergbult som kan varna för skalv och meddela om den håller på att gå sönder – det har forskare vid Luleå tekniska universitet utvecklat. Skapelsen har tagit sig till semifinal i den amerikanska IoT-tävlingen Ipso Challenge.
– Enkelt förklarat kan man säga att vi har tagit en vanlig bergbult och försett den med Internet of Things-teknologi, säger Jens Eliasson, biträdande professor i industriell elektronik.

Bergbulten han talar om har sitt ursprung i den tre meter långa järnbult som används för att förankra ortens ytskikt i berget, så att en gruvort inte ska kollapsa. Skillnaden är att denna bult har försetts med sensorer och möjlighet till trådlös kommunikation. Därmed kan den exempelvis känna av förslitningar, liksom reagera på vibrationer.

Årligen installeras det ungefär 100 miljoner bultar av detta slag runt om i världen. Tanken är att Luleå-skapelsen ska vara ett komplement till traditionella geofoner; instrument som varnar för skalv i dagens gruvor men som också är väldigt dyra.

De smarta bultarna ska kunna mäta vibrationer tusentals gånger i sekunden på väldigt många platser. Via en gateway skickas informationen vidare.

Varje enskild bergbult är även försedd med kraftiga diodlampor i olika färger som kan användas för att informera eller varna. De kan exempelvis visa vägen till närmaste utgång eller signalera när det är risk för skalv. Positionering –  genom samverkande bergbultar – är också något forskarna vid Luleå tekniska universitet arbetar med att utveckla. Med en sådan funktion skulle det vara möjligt att se var någon eller något befinner sig under jorden.

– En av våra största utmaningar är att det krävs lång batteritid och stor minneslagring. Vi hoppas kunna uppnå en batteritid på mellan två och fem år och minneslagringen är redan i dag uppe i 64 Mbyte.

Ipso Challenge är en tävling inom IoT (Internet of Things) och arrangeras av Ipso Alliance. Av 50 inskickade bidrag har tio gått till semifinal, den smarta bergbulten är ett av dessa. Både semifinalen och finalen avgörs vid Designers of Things den 2:a och 3:e december i San Jose, USA.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus