JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ännu en licenskritisk patentlobbyist skapad
Dell, Intel, Cisco, Fairphone, Lenovo, BMW, Telit, Ublox, Sierra Wireless och VW är några av medlemmarna i en nybildad lobbyorganisation som anser att det nuvarande patentsystemet missbrukas av ledande patentinnehavare när det handlar om standardessentiella patent.
I fredags berättade Elektroniktidningen om patentlobbyprojektet All Things Frand. I EU bildas nu ytterligare en organisation med en snarlik agenda och delvis samma medlemmar.

– Orättvisa och orimliga villkor kring licensiering av standardessentiella patent utgör ett hot mot innovationssystemet, skriver den nya organisationen, kallad Fair Standards, i ett pressmeddelande.

I en analys är Fair Standards bland annat kritisk mot tre licensieringsstrategier som används av det svenska telekomföretaget Ericsson: att beräkna licenspriset från värdet av slutprodukten snarare än från komponenten som implementerar standarden, att hyra ut patent till en tredjepart för att kunna driva in licenskostnader från flera håll från samma företag och att endast teckna licens med företag högt upp i värdekedjan.

De idag 17 medlemmarna presenterar sig som en industrikoalition som med 390 000 anställda tillsammans omsatte 430 miljarder euro under 2014 varav 32 miljarder gick till forskning. Här finns jättar som Intel, men även den lilla mobiltillverkaren Fairphone.

Ett av Fair Standards huvudmål är att ge Frand-löftena som ges under standardiserinsgprocesser (fair reasonable and non-discriminatory) en väldefinierad mening:
• Licenser ska kunna tecknas av alla företag i värdekedjan
• De grundläggande villkoren för licensen ska vara öppna
• Royalty ska beräknas utgående från den minsta komponent som implementerar patentet i fråga.
• Royaltynivån ska ta hänsyn till den totala summa som bildas av samtliga de patent man måste licensiera för att kunna använda standarden.
• Handelshinder och liknande drastiska krav ska krävas först när alla andra möjligheter har uttömts
• Frandvillkor måste följa med vid försäljningen av patent
Kraven ligger i linje med de krav som ställs av IEEE efter organisationens nyliga kursändring vad gäller de villkor organisationen ställer på patent som omfattas av standarder (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)