JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
onsdag 1 april 2020 VECKA 14

Sverige har världens näst bredaste bredband

Vad gäller kapaciteten på ett genomsnittligt bredbandsabonnemang ligger Sverige på tionde plats. Men skenet bedrar – i praktiken är våra operatörer näst snabbast i världen på att leverera datapaket. Det visar den senaste statistiken från Akamai.

Akamai har gått igenom loggarna för sina servrar och funnit att den genomsnittliga bandbredden på en svensk uppkoppling – 17,4 Mbps – är världens näst högsta. Sydkorea tar som vanligt hem förstaplatsen.

När du tror att du tankar hem data från en viss internetadress, kommer paketen i själva verket ofta från en av Akamais mellanlagringsservrar. Akamais servrar hanterar två biljoner (2 × 1012) nedladdningar om dagen vilket ger företaget en unik möjlighet att kartlägga kvaliteten på Internetuppkopplingar jorden runt. En gång i kvartalet publicerar företag en rapport över detta.

Internets responsivitet varierar – det finns flera flaskhalsar på vägen – och en av parametrarna som Akamai mäter är vilken datatakt som dess servrar faktiskt kommer upp i när den vid olika tillfällen pratar med din dator eller din mobiltelefon. Statistiken över genomsnittet på dessa siffror visar att en svensk datasändning i genomsnitt flödar i 17,4 Mbit/s vilket är både högst i Europa och näst högst i världen. Det är dessutom 23 procent mer än vi hade i fjol.

Hetast uppkopplingar har Sydkorea där snittemperaturen är 20,5 Mbit/s. Det globala snittet är 5,1 Mbit/s.

Akamai håller dessutom reda på vilken som är maxdatatakten för alla abonnemang genom att spara toppnoteringen för varje IP-adress.  Ett svenskt genomsnittligt abonnemang ligger idag på 69 Mbit/s vilket i relativa värden ger Sverige en global tiondeplats. I Europa klås vi endast av Rumänien vars snittabonnemang ligger på 72,9 Mbit/s. Det globala snittet är 32,2 Mbit/s.

I Singapore och Hong Kong ligger genomsnittliga abonnemang idag över 100 Mbit/s – på 135 respektive 101 Mbit/s. Det kan låta motsägelsefullt med tanke på att Sverige ligger före både Hong Kong och Singapore i statistiken över hur snabbt vi  tankar hem filer. Men det betyder helt enkelt att svenska operatörer enligt Akamais statistik är bättre på att hålla det de utlovar.
 
Siffrorna finns i Akamais rapport ”State of the Internet” som kan tankas hem här (länk). Här finns också statistik över nätverksattacker och en uppspaltning i mobil- och fast datatrafik.

MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)