JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Sverige har världens näst bredaste bredband

Sverige har världens näst bredaste bredband

Vad gäller kapaciteten på ett genomsnittligt bredbandsabonnemang ligger Sverige på tionde plats. Men skenet bedrar – i praktiken är våra operatörer näst snabbast i världen på att leverera datapaket. Det visar den senaste statistiken från Akamai.

Akamai har gått igenom loggarna för sina servrar och funnit att den genomsnittliga bandbredden på en svensk uppkoppling – 17,4 Mbps – är världens näst högsta. Sydkorea tar som vanligt hem förstaplatsen.

När du tror att du tankar hem data från en viss internetadress, kommer paketen i själva verket ofta från en av Akamais mellanlagringsservrar. Akamais servrar hanterar två biljoner (2 × 1012) nedladdningar om dagen vilket ger företaget en unik möjlighet att kartlägga kvaliteten på Internetuppkopplingar jorden runt. En gång i kvartalet publicerar företag en rapport över detta.

Internets responsivitet varierar – det finns flera flaskhalsar på vägen – och en av parametrarna som Akamai mäter är vilken datatakt som dess servrar faktiskt kommer upp i när den vid olika tillfällen pratar med din dator eller din mobiltelefon. Statistiken över genomsnittet på dessa siffror visar att en svensk datasändning i genomsnitt flödar i 17,4 Mbit/s vilket är både högst i Europa och näst högst i världen. Det är dessutom 23 procent mer än vi hade i fjol.

Hetast uppkopplingar har Sydkorea där snittemperaturen är 20,5 Mbit/s. Det globala snittet är 5,1 Mbit/s.

Akamai håller dessutom reda på vilken som är maxdatatakten för alla abonnemang genom att spara toppnoteringen för varje IP-adress.  Ett svenskt genomsnittligt abonnemang ligger idag på 69 Mbit/s vilket i relativa värden ger Sverige en global tiondeplats. I Europa klås vi endast av Rumänien vars snittabonnemang ligger på 72,9 Mbit/s. Det globala snittet är 32,2 Mbit/s.

I Singapore och Hong Kong ligger genomsnittliga abonnemang idag över 100 Mbit/s – på 135 respektive 101 Mbit/s. Det kan låta motsägelsefullt med tanke på att Sverige ligger före både Hong Kong och Singapore i statistiken över hur snabbt vi  tankar hem filer. Men det betyder helt enkelt att svenska operatörer enligt Akamais statistik är bättre på att hålla det de utlovar.
 
Siffrorna finns i Akamais rapport ”State of the Internet” som kan tankas hem här (länk). Här finns också statistik över nätverksattacker och en uppspaltning i mobil- och fast datatrafik.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)