JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. 22,1 procent från solcell av tunnfilm

first

22,1 procent från solcell av tunnfilm

First Solar har solceller i labbet som konverterar 22,1 procent av energin i det infallande ljuset till energi. Cellerna är gjorda av kadmiumtellurid (CdTe).

Dagens kiselsolceller har verkningsgrader mellan 16 och 18 procent. First Solars egna kommersiella kadmiumtelluridceller av idag, ligger på 16,4 procent.

  efficiency_chart I USA:s energidepartements diagram över solcellseffektivitet hittar du First Solars nya rekord i en gul prick längst till höger på en grön kurva. Klicka för större bild!

Verkningsgraden i labbet för kiselsolceller ser just nu ut att ha stannat på 25 procent, medan kadminumceller fortsätter att förbättras, bland annat i First Solars laboratorium i Perrysburg, Ohio, där det nya världsrekordet sattes.

Kadmiumtellurid representerar idag cirka fem procent av marknaden för solceller. De används huvudsakligen i kraftanläggningar. First Solar installerar just nu mellan 40 och 50 MW solel i veckan. I Kalifornien finns två 550-MW-solanläggningar med solceller från First Solar.

Kadmiumtellurid är en tunnfilmsteknik vilket betyder att den använder mindre material och att tillverkningen är enklare.

Den teoretiska maximala verkningsgraden är över 30 percent. För att komma dit krävs att kadmiumcellen levererar en högre spänning. Maxspänningen har länge legat på 900 mV, men amerikanska forskare passerade i fjol den magiska 1V-gränsen och presenterade sina resultat i tidskriften Nature Energy i måndags.

Kadmiumtelluridutvecklingen har historiskt kantats av ekomomiska bakslag, men First Solars börsvärde har ökat med 68 procent under de senaste fem månaderna.

KÄLLA: MIT Technology Review, First Solar

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)