JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
torsdag 2 april 2020 VECKA 14

Precis som tidigare år visar Kemikalieinspektionens analyser även denna gång att mycket av hemelektroniken innehåller förbjudna ämnen, en del av dem misstänks kunna orsaka cancer.

– Det är bekymmersamt att det finns farliga kemikalier i elektriska produkter som används i vardagen. De enskilda produkterna är inte akut giftiga, men den sammanlagda exponeringen som vi människor utsätts för skapar problem på längre sikt. Därför är det viktigt att företagen ställer tydliga kemikaliekrav på sina leverantörer, säger Mariana Pilenvik i ett pressmeddelande.

Hon är inspektör på Kemikalieinspektionen.

Under 2014 och 2015 har Kemikalieinspektionen genomfört tillsynsprojekt av produkter som mobiltelefoner, surfplattor, spelkontroller, köksapparater och lågpriselektronik. Totalt har 106 produkter analyserats. 43 av dem innehöll förbjudna ämnen i halter över gränsvärdena i lagstiftningen. Kemi har tittat på ämnen i RoHS-direktivet, POPs-förordningen eller Reach-förordningen.

Resultaten från tidigare undersökningar är likartade (länk).

Tilläggas kan att inspektionerna är endast stickprovskontroller så resultatet speglar inte nödvändigtvis hela marknaden.

Ett av de förbjudna ämnen som hittats är kortkedjiga klorparaffiner, som används som mjukgörare och flamskyddsmedel i plast.

I flera produkter hittade Kemikalieinspektionen bly i lödningarna, bland annat i 16 av de 29 analyserade lågprisprodukterna.

Ytterligare produkter som analyserats visade sig innehålla hälso- och miljöfarliga ämnen som inte är förbjudna, men finns med på EU:s kandidatlista över särskilt farliga ämnen. Det handlar bland annat om ftalater som kan finnas i mjuk plast.

– Det är företagens ansvar att se till att deras elektriska produkter inte innehåller förbjudna kemiska ämnen. Ett syfte med vår tillsyn är att höja företagens kunskapsnivå om kemikalier för att vi ska komma närmare målet om en giftfri vardag, säger Mariana Pilenvik.

Efter Kemikalieinspektionens tillsyn har företagen tagit bort varorna som innehöll otillåtna kemikalier från butikerna.

MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)