JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. RYKTE: Alphabet vill sälja monsterrobotarna

dogs

RYKTE: Alphabet vill sälja monster­robotarna

Alphabets dotterbolag Boston Dynamics med sina naturligt rörliga fyrbenta och tvåbenta robotar, ryktas vara till salu. Det skriver nyhetsbyrån Bloomberg och hänvisar till läckta mötesanteckningar.

Anteckningarna talar om att lönsamheten ligger för långt in i framtiden och dessutom om samarbetsproblem mellan Boston Dynamics och andra robotavdelningar på Alphabet.

Alphabets pr-avdelning sägs ha luftat missnöje med robotar som ser farliga ut och ser ut att hota människors jobb. ”Replikant” kallas robotprojektet på Alphabet.

Google köpte Boston Dynamics år 2013 för fyra miljarder kronor. Samtidigt köpte Google ytterligare fem robotikföretag med Androids grundare Andy Rubin i spetsen. Andy Rubin lämnade senare Google och fortsätter med sitt robotintresse på AI-inkubatorn Playground Global, som har Google som en av investerarna.

Boston Dynamics har väckt uppmärksamhet via sina robotar som inte rör sig som klassiska stela robotar, utan med en balans och dynamik som liknar djur.

Boston Dynamics har försökt sälja en fyrbent robot som packåsna för soldater, men köpet gick i stöpet med hänvisning till att åsnan förde för mycket oväsen och rörde sig för sakta.

De senaste videorna har visat en betydligt tystare tvåbent robot med lidar på huvudet. Den kan både trampa fram i snöig skog, och bära paket. Liksom alla Bostons Dynamics robotar är den skicklig på att återta balansen när den snubblar eller blir skuffad.

Toyota och Amazon spekuleras vara intresserade av att köpa.

KÄLLA: Bloomberg News

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)