JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Fullt fart i ABB:s kabelfabrik

Under senaste veckan har ABB fått två jätteordrar på kabelsystem för havsbaserad vindkraft. Tillsammans är de värda närmare 2,7 miljarder kronor. Kabelsystemen tillverkas i Karlskrona.

I veckan har ABB fått en order på ett kabelsystem som ska anslutas till en havsbaserad vindkraftpark som ligger utanför Belgiens kust. Ordern är värd närmare 654 miljoner kronor.

Detta är andra jätteordern på bara några dagar för företaget. Som Elektroniktidningen skrev i slutet av förra veckan vann ABB en order värd 2 miljarder kronor för ett liknande projekt i Nordsjön. Det är det danska energiföretaget DONG Energy som köper ett 220 kV kabelsystem för att ansluta vindparken Hornsea Project One till elnätet i Storbritannien (länk).

I Belgien ska kabelsystemet ansluta den havsbaserade vindkraftparken Rentel med fastlandet. ABB ska utforma, tillverka och installera ett cirka 40 kilometer långt sjökabelsystem för 220 kilovolt växelström och med en överföringskapacitet på ca 300 megawatt. Det hela beräknas vara klart att tas i drift under 2018 och ska då täcka 280 000 hushåll.

I Nordsjön handlar det om att tillverka och lägga ut 30 mil kabel till världens mest kraftfulla vindkraftpark, med kapacitet att generera 1,2 gigawatt förnybar energi. Vindkraftpark ska ge över en miljon brittiska hushåll el när allt är klart år 2019.

Kabelsystemen kommer från ABB:s fabrik i Karlskrona.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)