JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ny dom: Googles Java är en skälig piratkopia

Oracle ville ha 77 miljarder kronor i skadestånd men fick ingenting. Googles användande av gränssnitt till 37 stycken Javabibliotek räknas som skäligt bruk. Det fastslog en jury i San Francisco i går.

GOOGLES RESTAURANG ANVÄNDER ORACLES MENY
Upphovsrättsstriden står kring 37 stycken programbiblioteket – samlingar av användbar Javakod. Google har utvecklat biblioteken själv, men specifikationen av biblioteken, deras gränssnitt, är Oracles standard.

Vid rättegången jämfördes kopieringen med att Google öppnat en restaurang med samma meny  som Oracles restaurang, men med egna recept. En annan jämförelse var att Google publicerat böcker med samma titlar och innehållsförteckningar som Oracles böcker, men eget innehåll.

Att Oracles Javagränssnitt är skyddade av upphovsrätt i USA, slogs fast i fjol.

I går slog en jury fast att Google ändå fritt får använda dem i Android.

När Oracle i januari 2010 köpte företaget Sun Microsystems och dess Javaplattform var utsikten att kunna driva in pengar från Google för dess användning av Java i operativsystemet Android ett av de stora motiven för köpet.

Google ville inte betala och i augusti samma år drog Oracle Google inför rätta.

År 2012 gav Oracle upp försöken att hävda att Java skyddades av patent.

I fjol konstaterades efter mycket om och men att Oracles gränssnitt till Javabibliotek var skyddade av upphovsrätt. Men igår slog en jury fast att Googles kopiering av dessa gränssnitt var ett skäligt bruk.

– Dagens domslut är en seger för ekosystemet kring Android, för Java-kollektivet och för mjukvaruutvecklare som behöver fria och öppna programspråk för att kunna bygga innovativa konsumentprodukter, kommenterar Google.

Oracle kommer att överklaga.

– Vi är fast övertygade om att Google skapade Android genom att olovligen kopiera nyckelteknik från Java för att få en flygande start i sin mobilteknikutveckling. Vi tror att det finns flera grunder att bygga ett överklagande på, kommenterar Oracle.

Ars Technica har haft en omfattande bevakning av rättegången (länk).

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)