JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Elektronikkonsult breddar med miljötjänst

Har du koll på vad dina elektronikprodukter innehåller för olika ämnen? Om inte kan det bli dyrt. Och i värsta fall får du inte sälja din produkt. Nu lanserar Elektronikkonsult en tjänst som hjälper dig att sammanställa all nödvändig information.

Idag sliter många företag med frågor kring miljölagstiftningen – en djungel med många olika scenarier att hålla reda på.

RoHS har elektroniktillverkare deklarerat länge, men en köpare har numera även rätt att få veta om en produkt innehåller ämnen från REACH-direktivets så kallade kandidatlista. Dessa ämnen benämns SVHC, kort för Substances of Very High Concern.

Likaså har Kina infört egna krav när det gäller RoHS. Från den första juli i år kan den kinesiska tullen kräva information som visar att din produkt uppfyller China-RoHS2.

– Vi har redan hjälpt ett antal företag med kartläggning och informationsinsamlingen. I detta har vi också skapat ett arbetssätt och en genomarbetad process för att få fram och presentera informationen, säger Vidar Wernöe, vd på kraftspecialisten Elektronikkonsult.

Och han fortsätter:

– Från att tidigare ha hjälpt våra kunder där vi också har konstruerat produkterna, kommer vi nu att erbjuda tjänsten till andra företag med elektronik i sina produkter.

Inom kort väntas Europa dessutom införa ny lagstiftning kring konfliktmineraler, likt USA har idag.
Det betyder att tillverkare av elektronik har i ansvar att ta reda på och redovisa om en produkt innehåller konfliktmineraler (tenn, tantal, volfram och guld) och om de i så fall härstammar från vissa gruvor huvudsakligen i Kongo.

MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)