JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Farnell: Avnet bjuder över Elfaägare

I början av juni lade schweiziska Dätwyler, som bland annat äger Elfa, ett bud på Farnell värt 615 miljoner pund, ett bud som styrelsen rekommenderade ägarna att acceptera. Den 28 juli slog Avnet till med ett högre bud på 691 miljoner pund.

Dätwylers bud på Farnell (länk) kom nio dagar innan folkomröstningen om Storbritannien skulle stanna kvar i EU. Det oväntade resultatet försvagade pundet rejält i förhållande till både dollarn och euron. Om det haft någon betydelse för Avnets beslut är oklart men nyhetsbyrån Reuters konstaterar i varje fall att omröstningen sänkte kostnaden med motsvarande 66,5 miljoner dollar för Avnet som precis som Dätwyler vill betala med kontanter.

Styrelsen för Farnell har nu bytt fot och rekommenderar det högre budet från Avnet.

Motiven för att köpa Farnell är delvis olika för Avnet och Dätwyler. För den senare – som primärt är verksam i Europa – handlar det om att köpa sig kompletterande sortiment, distributionskanaler och geografisk närvaro. Den globala jätten Avnet lyfter fram Farnells närvaro på nätet. För bägge spekulanterna ger affären också större omsättning och samordningsvinster.

Hur Dätwyler kommer att agera är ännu så länge oklart.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)