JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
torsdag 2 april 2020 VECKA 14

I natt svensk tid plockade världens första självkörande taxi upp en passagerare i Singapore. Försöket sker i liten skala men redan år 2018 ska MIT-startuppen Nutonomy täcka hela Singapore.

När det gäller landmärken för autonoma bilar är det alltid en definitionsfråga vem som nått dem först. Företaget Nutonomy säger sig vara först att sjösätta en flotta självkörande taxibilar med allmänheten som passagerare.

Nutonomy hinner därmed före Volvos partner Uber som startar sina motsvarande försök i Pittsburg först om några veckor. Lyft startar sina försök nästa år i USA.

Reservationerna för Singapore-taxibilarna är följande. Det sitter en reservförare i framsätet redo att gripa in. Det ingår endast sex bilar i flottan. Du kan endast boka en resa om du är inbjuden att använda appen. Du kan endast färdas mellan vissa bestämda platser som alla ligger inom det 6,5 kvadratkilometer stora affärsområdet One-north. Resan är gratis.

Till skillnad från de självkörande golfbilar som transporterade allmänheten runt en park i Singapore redan år 2014, är Nutonomys fordon riktiga bilar och rullar på gatorna i vanlig trafik.

De inbjudna ska vara ”tusentals” innan årets slut, då antalet taxibilar ökats till ett dussin. Antalet hållplatser kommer allteftersom att utökas.

Bilarna är av två modeller: en modifierad Renault Zoe och en Mitsubishi i-MiEV. De har sex lidar och två kameror.


Olivia Seow, en av de första passagerarna

– Det känns som om det sitter ett spöke vid ratten, kommenterade en av de första passagerarna, Olivia Seow.

Enligt Nutonomys beräkningar kommer införandet av självkörande bilar på sikt att minska antalet bilar på Singapores gator till en tredjedel, från 900 000 till 300 000.

En av orsakerna till detta är att Olivia Seow brukar skjutsa sin pappa. Snart kan en automatisk taxi göra detta istället och därmed försvinner resan från Olivia Seow till och från pappan ur trafiken.

Singapore har bra väder och disciplinerade bilförare som följer trafikreglerna, men Nutonomy planerar fler försök, både i Asien, USA och Europa. 

Företaget grundades av robotforskare från MIT år 2013. Det har  50 anställda och kontor i Massachusetts och Singapore.

MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)