JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Ett fyraårigt  forsknings- och utbildningsprogram om sociala robotar i äldrevården leds från Umeå universitet.  EU-projektet omfattar 15 doktorander och har en total finansiering på 3,9 miljoner euro.  

Robotar i äldrevården behöver kunna anpassa sig till människan, till exempel genom att vara mer eller mindre självständiga, eller genom att känna av mänskliga känslor och avsikter. Projektet rymmer allt från design av teknik och hårdvara till interaktionsdesign, användarstudier och robotetik.

Utöver sex europeiska universitet och forskningsinstitut deltar även ett universitet i Israel i projektet. Samordnare är Institutionen för datavetenskap på Umeå universitet.

För att utveckla de möjligheter till affärsidéer som kommer ur projektet, har Uminova Innovation kopplats in som affärspartner. Det innebär att Uminova Innovation tar emot och coachar de affärsidéer som projektet resulterar i vid Umeå universitet.

Projektet Socrates är en del av Marie Skłodowska-Curie-programmet i EU:s Horizon 2020-satsning.

Här kan forskarstuderande söka anställning i projektet (länk). Ansök innan den 30 november. Anställningen startar den 1 april 2017. I Sverige finns två platser på Umeå universitet och två på Örebro universitet.

På Institutionen för datavetenskap finns forskningsgruppen Intelligent Robotics. Den deltar bland annat i internationella projekt med maskiner för skogsavverkning och för skörd inom jordbruk – en av maskinerna skördar paprika.

Inom vårdområdet har forskningsgruppen utvecklat en intelligent rullator tillsammans med Umeå universitetssjukhus.

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)