JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. ABB:s första svenska snabbladdare för Volvos elbuss

När den helelektriska stadsbussen började rulla mellan Johanneberg och Lindholmen i Göteborg sommaren 2015 var det Siemens som stod för snabbladdningsstationerna. Nu har ABB, som är Volvos andra samarbetspartner för ladddning, invigt den första snabbladdningsstationen i Göteborg.

Snabbladdaren, med tillhörande system, baseras på det öppna gränssnittet Oppcharge och är en viktig referens för framtidens gemensamma affärer, skriver ABB i ett pressmeddelande.

Strömavtagaren – pantografen – sitter i stolpen och fälls ned när bussen parkerar under den. Placeringen handlar om att spara vikt, strömavtagaren motsvarar tre passagerare.

Kommunikationen mellan bussen och stolpen sker med wifi som också används för att kontrollera att bussens position är korrekt.

– Med Oppcharge kan europeiska städer känna sig trygga i att elbussar och laddinfrastruktur från olika tillverkare är kompatibla med varandra och att man kan undvika inlåsningseffekter. Det skapar förutsättningar för en accelererad övergång till elektriska bussystem i städerna, säger Volvo bussars vd Håkan Agnevall i ett pressmeddelande.

Läs mer om Volvos elbuss här (länk).

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)