JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Wallenbergveteran ska leda Ericsson

Det blir Börje Ekholm, styrelseledamot i Ericsson och tidigare vd på Wallenbergarnas maktbolag Investor, som tar över som vd och koncernchef i Ericsson. Han tillträder 19 januari nästa år.

Det har spekulerats friskt kring vem som skulle ta över stafettpinnen efter Hans Vestberg men Börje Ekholm har snabbt avfärdats. De flesta såg det som att han skulle trappa ned när han avgick som vd på Investor och flyttade till USA för ett drygt år sedan. Nu axlar han istället det arbetskrävande och påpassade jobbet att leda den sargade telekomjätten.

Börje Ekholm är född 1963 och har har en civilingenjörsexamen i elektroteknik från KTH plus en MBA från franska Insead. Han har arbetat på Investor sedan 1992, blev år 2000 vice vd och var från 1 september 2005 till 12 maj 2015 vd för Investor. Han tog därefter över ansvaret för Patricia Industries, Investors onoterade innehav, med placering i New York.

– Jag är mycket nöjd med utnämningen av Börje Ekholm. Han har genuin insikt och förståelse både för de tekniska och affärsmässiga konsekvenserna av den pågående konvergensen inom telekom, IT och media. Som ledamot av Ericssons styrelse under mer än ett decennium har Börje Ekholm stor insikt i de utmaningar och möjligheter som Ericsson står inför, säger styrelsens ordförande Leif Johansson i en kommentar.

Börje Ekholm är styrelseledamot i Ericsson, Alibaba, Nasdaq OMX och Trimble Navigation . Han är även ledamot av Universitetsstyrelsen på KTH.

Klockan 10:30 börjar en webbsänd presskonferens med Börje Ekholm och Leif Johansson (länk).

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)