JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Smart inte alltid energisnålt

LED-lampor med dimmerfunktion och styrning kan vara en energifälla. Därför måste lagstiftningen följa teknikutvecklingen, menar Energimyndigheten.

Energimyndigheten har testat smarta LED-lampor med E27-sockel som skruvas direkt i en vanlig armatur. Med smarta lampor menas lampor med dimmerfunktion och styrning, så att belysningen kan styras efter smak och tid på dygnet.

I testet bygger den årliga beräknade energiförbrukningen på att lamporna är tända tre timmar per dygn och i standby-läge resten av tiden.

Testet visar att styrbara LED-lampor drar mer el än andra LED-lampor. Vissa drar till och med mer i stand-by än då de är tända, hävdar Energimyndigheten, som påpekar att standby-läget för de testade lamporna motsvarar mellan 20 och 70 procent av den årliga energianvändningen.

– Det finns en risk att ökningen av LED-lampor med ”smarta” funktioner på marknaden gör att en del av energibesparingen, som de traditionella LED-lamporna ger, försvinner. Därför är det viktigt att lagstiftningen på energiområdet följer teknikutvecklingen, säger Johanna Whitlock på Energimyndigheten i ett pressmeddelande.

Inom EU sätter ekodesignkrav gränser för hur mycket energi en produkt får använda för att få säljas. Just nu genomförs en förstudie om vilka ekodesignkrav som kan ställas på smarta apparater, där ingår även smart belysning.

 

 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)