JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Byggsatsen som gör bilen självkörande

Med hjälp av ett öppenkodsprojekt och hårdvara för ungefär 10 000 kronor går det att bygga om en Kia Soul så att den kan köra på egen hand. Tekniken kommer från det amerikanska uppstartsföretget Polysync och är tänkt för forskning och experiment på inhägnade områden.

Ett kort för styrningen, ett för bromsarna och ett för gasen. Det är allt som behövs för att ta över kontrollen av ratt och pedaler i en Kia Soul av 2014 års modell eller senare. Att Polysync valt just den modellen hänger samman med att den är förhållandevis billig och dessutom har elektronisk styrning av gasen och styrningen.

Mjukvaran utvecklas som ett öppenkodsprojekt kallat Open Source Car Control (OSCC) och går att hitta på Github.

Kostnaden för de Arduinobaserade korten är 649 dollar men sen tillkommer bland annat sensorer, ställdon för att hantera den hydrauliska bromsen och kablage.

Projektet är i första hand tänkt att användas i forskning och undervisning, universitetet i Michigan har beställt två utvecklingspaket.

Mer information finns här (länk).
 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)