JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Styr ljuset med konstlat material

Artificiella material – så kallade metamaterial – som kan styra ljuset på önskat sätt längs en yta är vad två Chalmersforskare lyckat skapa med hjälp av ett matematiskt designverktyg. Upptäckten har nu blivit topprankad inom optovärlden.

Genom att variera tjockleken på metamaterialet har de två chalmersforskarna Philippe Tassin och Sophie Viaene lyckats visa att ljuset endera kan fås att vika av eller fortsätta rakt fram.  

I början av detta år publicerade de sin upptäckt i en artikel (länk) och nu har deras forskning  klassats av tidskriften Optics & Photonics News som en av världens 30 mest spännande upptäcker inom optik- och fotonikområdet under 2016.  

I sitt arbete bygger de två forskarna vidare på Einsteins allmänna relativitetsteori.

– Vi behöver inte tänka på de begränsningar som finns i olika naturliga material. I stället bestämmer vi vad vi vill att ljuset ska göra och skapar ett metamaterial som guidar ljuset rätt, säger Sophie Viaene, doktorand på avdelningen för kondenserade materiens fysik.

I framtiden kan man tänka sig att metoden öppnar för en mängd vågledarbaserade tillämpningar. Och i framtiden hoppas forskarna att de ska hitta bättre metoder för att producera ljus

– Till exempel är en LED-lampa långt ifrån perfekt när det gäller energieffektivitet. Metamaterial skulle kunna utvinna ljus på ett mer effektivt sätt. Kanske kan vi till och med styra ljusets färg för att få det att se trevligare och mer inbjudande ut, säger Philippe Tassin, professor på avdelningen för kondenserade materiens fysik.

Optiska kretsar som har högre driftsäkert eller snabbare routrar är andra tänkbara tillämpningsområden.

Tidskriften Optics & Photonics News har med den svenska forskning i sin specialutgåva – Optics in 2016  – som publicerades idag (länk).

 

 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)