JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Torkar torrt i realtid

En vindrutetorkare som kan förutse när vattnet träffar framrutan och sveper bort det i samma sekund. Det låter futuristiskt, men är vad teknikkonsulten Semcon utvecklat och patentsökt.

– Proactive Wipers är ett bra exempel på hur man kan dra nytta av teknik som redan finns i bilen på nya kreativa sätt, säger Magnus Carlsson, ansvarig för aktiv säkerhet och autonom körning på Semcon.

Proactive Wipers, eller PWA, är vad företaget kallar sin lösning. Det är en mjukvara som använder bilens kamera, radar och regnsensor för att göra vindrutetorkaren i en bil smartare.

Med hjälp av indata från moderna bilars befintliga utrustning beräknar mjukvaran var andra fordon befinner sig. Genom att kombinera sensordata om våta vägbanor och större fordons position kan PWA avgöra om det finns risk för kraftigt vattenstänk och starta vindrutetorkarna samtidigt som vattnet träffar rutan, hävdar Semcon.

Tekniken har utvärderats i verkliga förhållanden och mjukvaran skulle enligt Semcon enkelt kunna implementeras i dagens bilar. Företaget menar att mjukvaran även skulle kunna användas för annat, exempelvis för att bedöma risken för vattenplaning.

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)