JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

En vindrutetorkare som kan förutse när vattnet träffar framrutan och sveper bort det i samma sekund. Det låter futuristiskt, men är vad teknikkonsulten Semcon utvecklat och patentsökt.

– Proactive Wipers är ett bra exempel på hur man kan dra nytta av teknik som redan finns i bilen på nya kreativa sätt, säger Magnus Carlsson, ansvarig för aktiv säkerhet och autonom körning på Semcon.

Proactive Wipers, eller PWA, är vad företaget kallar sin lösning. Det är en mjukvara som använder bilens kamera, radar och regnsensor för att göra vindrutetorkaren i en bil smartare.

Med hjälp av indata från moderna bilars befintliga utrustning beräknar mjukvaran var andra fordon befinner sig. Genom att kombinera sensordata om våta vägbanor och större fordons position kan PWA avgöra om det finns risk för kraftigt vattenstänk och starta vindrutetorkarna samtidigt som vattnet träffar rutan, hävdar Semcon.

Tekniken har utvärderats i verkliga förhållanden och mjukvaran skulle enligt Semcon enkelt kunna implementeras i dagens bilar. Företaget menar att mjukvaran även skulle kunna användas för annat, exempelvis för att bedöma risken för vattenplaning.

 

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

 

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)