JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Batterinestor hävdar batterigenombrott 

Ett batteri som klår litiumjonbatterier på flera punkter: tre gånger högre energidensitet, laddas upp på minuter snarare än timmar, och tål fler laddningscykler. Det har en forskargrupp i Texas tagit fram.

Skulle Elektroniktidningen redovisa alla batterigenombrott som det görs anspråk på just nu, skulle vi inte kunna göra annat.  

Men just det här är extra intressant, inte minst för att det kommer från John Goodenough som på 80-talet bidrog med centrala resultat som ledde fram till kommersialiseringen av dagens arbetshäst litiumjonbatteriet. I mångas ögon är han en stark nobelpriskandidat. 

– Vi tror att vår upptäckt löser många av de problem som dagens batterier måste dras med, säger John Goodenough.

Han är idag en 94 år gammal professor, men håller igång hjärncellerna med ett forskarlag på Texasuniversitetet i Austin. Han och hans kollega doktor Maria Helena Braga försöker nu intressera batteritillverkare för att utveckla och testa deras batteri i bland annat elbilar.

Batteriet är ett så kallad solid state-batteri. Sådana använder en fast elektrolyt istället för en flytande. Många tror på solid statebatterier som en värdig uppföljare till litiumjonbatterierna och John Goodenough och hans lag tror sig nu ha löst de problem som stått i vägen för detta.

Elektrolyten i Austin-forskarnas batteri  är av glas. Anoden är en alkalimetall. 

En av gruppens senaste artiklar om tekniken heter  ”Electric Dipoles and Ionic Conductivity in a Na+ Glass Electrolyte” och publicerades i januarinumret av tidskriften Journal of The Electrochemical Society.

 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)