JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tre som satsar på vinst

För femte året i rad laddar kontraktstillverkaren Inission för sin tävling ”Inission innovation award” som avgörs på elektronikmässan Elektronik 2017 som slår upp dörrarna i nästa vecka på Svenska Mässan i Göteborg. Årets finalister är Tendo, H&E Solutions och CombiteQ.

Förra året gick första pris till Simplex Motion som utvecklat en servomotor med halverad vikt och dubblerat moment (länk).

I nästa vecka är det dags att kora årets vinnare – 1,25 miljoner kronor ligger i potten.

Idag blev det officiellt vilka tre företag som gått till finalen på Elektronik 2017 den 8:e mars. De tre företagen som alla ska presentera sina bidrag inför en juryn i ett Draknästet-liknande koncept är:

• Tendo, som består av grundaren Sofie Woge, Pontus Renmarker och Robin Gustafsson. Företaget har utvecklat ett robotstyrt greppverktyg, ett exo-skelett som man har på handen likt en handske. Det kombinerar artificiell styrka med träning och ger därmed både frihet och rehabilitering

• H&E Solutions, som består av Alex Hedberg, Mikael Erneberg, Florian Curinga, Niveditha Anusuya Thiruchelvan och Paulos Kidane. Företaget tävlar med Evam System, som varnar trafikanter för annalkande ambulanser via bilradions RDS-system (länk).

• CombiQ, lett av vd Daniel Ström. Företaget har utvecklat en modulär trådlös sensor som kan användas för att övervaka produktion, diagnosticera maskinpark och fleet service management. Därmed går det att övervaka hur maskinerna mår, hur de körs, vem som kör och när det är dags för service. Det speciella med CombiQ ISN är att den kan övervaka och mäta flera parametrar som temperatur, vibrationer, ljud, elektriska fält och varvtal. Existerande lösningar kan vanligen enbart mäta en sak.

Efter finalen på onsdag i nästa vecka kommer finalisterna att presentera sina innovationer för mässdeltagarna.

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)