JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. ZTE får böta nära 1,2 miljarder dollar

Affären började rullas upp i mars förra året när det amerikanska handelsdepartementet beslutade att strypa all export av amerikanska komponenter och mjukvara till ZTE som ett straff för att det kinesiska företaget brutit mot USA:s handelssanktioner med Iran.

I en tid när relationerna med Iran är på väg att normaliseras kan beslutet som publicerades den 8 mars i fjol se märkligt ut. Men händelserna går tillbaka till år 2012, långt innan avspänningen började. I beslutet från det amerikanska handelsdepartementet listas tre av ZTE:s kinesiska bolag och ett iranskt dotterbolag som ska ha försett Iran med amerikansk teknik.

ZTE förnekade omgående anklagelserna i ett kortfattat pressmeddelande. Sanktionerna hotade att knäcka ZTE men skulle också skada många amerikanska leverantörer som har det kinesiska telekombolaget som kund.

Nu står det klart att ZTE gått med på att betala 892 miljoner dollar i böter plus ytterligare 300 miljoner dollar som är låsta i sju år.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)