JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Digitalisering och Industri 4.0 är hett. Från den första april tar Lars Ydreskog, närmast från Saab Aeronautics, över satsningen inom detta område på konsultföretaget Combitech. Tidigare har han arbetat tajt med Combitechs utvecklingscenter i Trollhättan, som för fem år sedan fångade upp kompetens från biltillverkaren Saab Automobile.

Teknikkonsulten Combitech tycks ha en tendens att suga upp ingenjörskompetens i Sverige.

Närmast ska Lars Ydreskog ta ansvar för företagets satsning på digitalisering och industri 4.0. Lars Ydreskog kommer närmast från Saabs affärsområde Aeronautics, där han ansvarat för Gripen-verksamheten. Nu går han in som vice vd på Combitech.

På Saab har Lars Ydreskog varit drivande i arbetet med modellbaserade arbetssätt och digitalisering. Det är enligt företaget anledningen till att stridsplanet Gripen E kunnat utvecklas betydligt snabbare och till klart lägre kostnad än tidigare stridsplansgenerationer.

– Vi bedömer att Saab i detta avseende är bland de ledande inom svensk industri, säger Hans Torin, vd på Combitech i ett pressmeddelande.

Samtidigt känner Lars Ydreskog sannolikt redan väl till hur Combitech fungerar. Saab och Combitech har nämligen samarbetet tajt med utvecklingen av Gripen E.

I början av 2012 startade Combitech ett utvecklingscenter i Trollhättan för att fånga upp den kompetens och erfarenhet inom bland annat virtuell produktutveckling som fanns inom bil-Saab, när företaget gick i konkurs. Här arbetade sedan ingenjörerna med utvecklingen av just Gripen E på uppdrag av försvars-Saab; ett arbete som Lars Ydreskog varit ansvarig för.

– Jag ser fram emot att ta digitaliseringsfrågorna till nästa nivå inom industrin och bidra med de erfarenheter jag har skaffat mig under åren med Saab och Gripen, säger Lars Ydreskog i samma pressmeddelande.

På tal om att dammsuga Sverige på ingenjörskompetens så kan det vara på plats att nämna att Combitech i oktober förra året tog över cirka 300 ingenjörer från Ericsson i Linköping och Göteborg. Verksamheten som då togs över hade fokus på mjukvaruutveckling inom radio (länk).

MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)