26,6 procents verkningsgrad har japanska forskare lyckats få ur sina tunnfilmssolceller. Tekniken ska dessutom vara industrialiserbar. Dagens kommersiella celler ligger kring 20 procent.
Det tidigare rekordet var 25,6 procent.
Forskarna presenterar ett resultat på 26,3 procent i den här rapporten (länk) men har sedan den skrevs skruvat upp och externt verifierat en effektivitet på till 26,6 procent.
Cellen mäter 180,4 cm2 och är en tunnfilmscell av typen HJ (heterojunction). Elektroder med låg resistans har flyttats längre in i cellen vilket gör det möjligt för fler fotoner att samlas på cellens framsida.
De återstående förlusterna – den teoretiska maxeffektiviteten är 29 procent – utgörs till 0,5 procent av resistans, till 1 procent av optiska förluster och till 1,2 procent av så kallade rekombineringsförluster där de elektroner som frigörs av fotonerna inte blir ström utan fastnar på vägen i ett positivt laddat hål.
Cellerna tillverkas med PECVD-deposition. Forskarna har ingen mogen industraliserad process men det är vad de nu går vidare med att försöka ta fram.
Forskningen bedrivs i samarbete med japanska kemitillverkaren Kaneka Corporation och är delvis finansierad av den japanska forsknings- och utvecklingsmyndigheten Nedo.
Det jämförbara priset på de solel med de japanska cellerna spås ligga på en dryg femtioöring per kWh år 2030.
De idag effektivaste upphandlingarna av solcellskraftverk lovar mindre än halva det priset. Men allteftersom priset på solceller fortsatta att sjunka står själva installationen exempelvis på ett hustak för en allt större del av kostnaden för solel. Celler med högre verkningsgrad kan därmed ge en kortare återbetalningstid även om de är dyrare.