JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
fredag 3 juli 2020 VECKA 27

En omstrukturering av mjukvaran ska minska skillnaden mellan olika hårdvaror. Det var en av nyheterna som presenterades av Massimo Banzi och Federico Musto under Arduino Day 2017 i lördags. 

I fjol var de dödsfiender. Men det kunde man inte se i lördags när de tillsammans stod på en scen i Turin, Italien och avslutade ett av huvudeventen på Arduino Day 2017.

I lördags arrangerades inte mindre än 499 Arduino-events jorden runt vid olika tidpunkter. Elektroniktidningen följde Massimo Banzis och Federicos Mustos direktsända avslutning av ett av huvudeventen.

För ett år sedan fanns det två stycken företag som kallade sig Arduino. Elektroniktidningen har skrivit om konflikten vid flera tillfällen (länk, länk, länk).
 
I höstas ändades konflikten och nu finns det bara ett företag kvar. Den sammanslagningen var det första som de tidigare två vd:arna visade upp på en powerpoint under sitt anförande. 

Därefter turades de om att lätta på förlåten inför kommande nyheter från Arduino.

Sina egna nyheter alltså. Det mesta som händer kring styrkortsplattformen Arduino har ingen koppling till det italienska företaget med samma namn.

Hårdvaran och mjukvaran är nämligen helt öppna och det enda som särpräglar produkterna från företaget Arduino är att de är stämplade med varumärket.
 
Rent språkligt skiljer Massimo Banzi och Federico Musto under sin presentation tydligt mellan Arduino, företaget, och resten av community:t. När de säger ”vi” syftar de på sitt företag.

Däremot syns inga tecken på att företaget Arduino uppfattar andra tillverkare som ett hot.

Tvärtom var den kanske största nyheten i lördags att källkoden håller på att stuvas om på ett sådant sätt att det ska bli ännu lättare att portera den mellan hårdvaror. 

Det utvecklas ett så kallat hårdvaruabstraktionslager (HAL) som sopar under mattan allt som är hårdvaruspecifikt. Det betyder att den som porterar till en ny hårdvara vet var den kod som hen behöver peta i finns, och att den som utvecklar tillämpningar kan göra detta oberoende av hårdvaran och veta att tillämpningen kommer att fungera överallt.

I detta ingår att nu försöka definiera gemensamma API:er (programgränssnitt) till Bluetooth LE, power management och annan standardfunktionalitet.

Projektet kallas Chainsaw – en motorsåg som separerar det hårdvaruberoende från det generella. 

De två pekade på portalen create.arduino.cc som en enkel väg till att börja utveckla för Arduino. Där guidas du till att konfigurera hårdvaran och kan dessutom koppla upp och koppla samman dina artefakter via en molntjänst.

På hårdvarufronten är flera nyheter på väg. Det kommer att släppas hårdvara som stöder radioprotokollen Sigfox, Lora och NFC, utvecklade i samarbeten med Sigfox, ST och Semtec.

Dessutom är flera nya utbildningspaket på väg. En klassrumsuppsättning för 20 elever med hårdvara och utbildningsmaterial har redan börjat rullas ut.

Integrering med smarta hem är också på väg, i både Apples och Androids versioner.

MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)