EMBEDDED WORLD Det klassiska och fortfarande populära realtidsoperativsystemet µC/OS har putsats upp på många fronter när det nu släpps i version 5.
Micrium har tagit sig för att omorganisera och styra upp sitt realtidsoperativsystem µC/OS och tillhörande mjukvarubibliotek för att göra det lättare att använda. Företaget anser sig ha ett rykte om kodkvalitet att leva upp till.
– Vi har den vackraste källkod du kan lägga ögonen på, säger Jean Labrosse.
Det var han som en gång för 25 år sedan grundade Micrium. Han är fortfarande dess chefsarkitekt efter att företaget höstas blev uppköpt av Silicon labs, ett köp som enligt Jean Labrosse inte ska ha påverkat företagets självständighet.
Jean Labrosse öppnar en källkodsfil i en editor och pekar ut kodstandarderna som utvecklarna lever under, med exempelvis en enhetlig layout av språkets primitiv, och namn som avslöjar vilket bibliotek som en funktion eller konstant tillhör.
Koden hålls vacker för kundernas skull. Själva källkoden licensieras ju ut så den måste vara begriplig.
Enligt Jean Labrosse är omsorgen om koden en förklaring till operativsystemets popularitet. Genom åren har det utvecklats fria läromedel som gett operativsystemet ett genomslag hos studenter.
Det är inte bara µC/OS som nu släpps i version 5 utan också samtliga biblioteksmoduler, efter en omnumrering.
Putsandet är inte bara estetiskt. Det har funnits inkonsistenser mellan olika bibliotek som nu tagits bort. En och samma felkod har exempelvis i fortsättningen samma betydelse i alla moduler.
En central uppfräschning är att Micrium adderat en så kallad wizard kallad Platform builder där du kan kryssa för vilka funktioner du behöver – Can, filsystem, USB, Modbus – plus vilken hårdvara du jobbar med, och så vidare, och få en zipfil genererad med exakt den mjukvara du behöver.
Mer städning: programgränssnitten har strukturerats så att tillämpningsutvecklare inte kommer åt interna funktioner och namn. Därmed blir biblioteken mindre röriga, det är mindre risk att någon petar på något som inte ska petas på.
Idag försöker Micrium få in makers bland användarna. Det är helt gratis för makers, studenter och startupföretag att använda all källkod, så länge som användandet inte är kommersiellt.
En färsk popularitet i Kina har bidragit till att µC/OS stigit i listan över populära inbyggnads-OS.
Det konkurrerande operativsystemet FreeRTOS toppar visserligen analysföretaget UBM:s senaste enkät till inbyggnadsutvecklare, men µCOS II och III är separata poster i listan och adderar man dem så hamnar de klart överst, konstaterar Jean Labrosse nöjt.