JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Idag blev det klart att konsortiet med det amerikanska riskkapitalbolaget Bain och två japanska fonder står som vinnare i budstriden om Toshibas NAND-division. Western Digital har dock lämnat in en stämningsansökan i amerikansk domstol för att stoppa affären.

Bland förlorna finns också Foxconn, Hynix och Broadcom. Hynix är även med i det vinnade konsortiet, men enbart som finansiär. Företaget ska inte få något inflytande över verksamheten.

Toshiba avslöjar ingen köpeskilling i dagens pressmeddelande men påpekar att budet var det bästa när företaget vägde in alla aspekter, inklusive framtiden för de anställda, och att verksamheten stannar i Japan.

Planen är att få fram ett bindande avtal som aktieägarna rösta om den 28 juni. Hela processen förväntas vara avslutad i mars nästa år.

Toshiba är världens näst största tillverkare av NAND-flash enligt DRAMexchange, med 34,7 procent av marknaden. Samsung är något större med 36,6 procent medan Micron–Intel har 17,5 procent och SK Hynix är minst med 11,2 procent.

Western Digital köpte i fjol konkurrenten Sandisk och blev därmed delägare i två av Toshibas fabriker. Det är denna koppling som WD nu utnyttjat i sin stämningsansökan för att stoppa affären. Toshiba kommenterar inte stämningen i pressmeddelandet (länk).

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

 

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)